Подяка від МінПрироди

16.06.2021

Перший заступник Міністра природних ресурсів та охорони навколишнього середовища Республіки Білорусь Болеслав Пірштук висловив подяку генеральному директору DАТ “МАЗ” – керуюча компанія холдингу “БЄЛАВТОМАЗ” Валерію Івнаковичу за сприяння у відвідуванні Мінського автомобільного заводу делегацією учасників XVI Республіканського екологічного форуму “Залучення громадянського суспільства до прийняття екологічно значимих рішень”. В рамках цього Форуму було продемонстровано комплекс інноваційних ідей, виробничо-технологічних досягнень у галузі охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів.

Нагадаємо, що Форум проходив одночасно з Першою міжнародною виставкою ECOLOGY EXPO-2021 – найбільшим у Білорусі конгресно-виставковим заходом у галузі екології, охорони навколишнього середовища, природоохоронного обладнання, технологій та послуг, на якому Мінський автомобільний завод продемонстрував свій інноваційний продукт – електробус МА3 303Е10. 

Як підприємство, що використовує всі інноваційні технології, Мінський автомобільний завод не міг залишитися осторонь тенденції розвитку пасажирського транспорту з електроприводом. Сьогодні у всьому світі розвитку електротранспорту приділяється величезна увага. Світ прагне до зеленої енергетики, що дозволяє вирішити завдання щодо суттєвого поліпшення екології в мегаполісах, а Республіка Білорусь – у числі перших з країн, які розвивають виробництво та експлуатацію екологічно чистого транспорту, впроваджують сучасні машини на альтернативних видах палива, працюють за проектами розумного транспорту.

Із введенням в експлуатацію енергоблоку Білоруської атомної електростанції тема використання електротранспорту стала ще більш актуальною і МАЗ реалізує в цих напрямках свої передові технічні рішення та конструкторські ідеї.

Саме тому на екологічному форумі Мінський автозавод представив свій низькопольний електробус МАЗ 303Е10, що відповідає найсучаснішим світовим вимогам та стандартам. Техніка оснащена німецьким електродвигуном ZF CeTrax потужністю 300 кВт та з низьким споживанням електрики. Запас ходу 280-320 км забезпечують батареї ємністю 285 кВт/год, а підзарядка займає 4-6 годин. У салоні можуть розміститися 72 пасажири, з них 30 – на сидіннях. Всі ряди сидінь оснащені USB-портами, щоб пасажири могли зарядити в дорозі смартфони та планшети. Крім цього, один із входів обладнаний відкидним пандусом для зручності маломобільних груп населення.

Безсумнівно, проведені заходи створюють основу для розвитку інноваційних ідей, обміну інформацією про виробничо-технологічні досягнення в галузі охорони навколишнього середовища та раціонального використання природних ресурсів, підвищення економічної віддачі від екологічно дружніх технологій за рахунок комплексного підходу щодо їх впровадження та використання, сприяння координації зусиль досягненню Цілей сталого розвитку Республіки Білорусь, а також дають можливість для широкої демонстрації високотехнологічних інноваційних розробок та готових рішень.