Електробус МАЗ розпочав роботи на маршруті у ГРОДНО

19.05.2021

18 травня 2021 року в історії громадського транспорту Гродно став ключовим днем – в місто вперше виїхав повністю електричний автобус МАЗ-303E10. Із запасом ходу близько 300 км електробус зможе обслуговувати вдень міські маршрути, а ввечері заряджатися на території парку.

– У електробуса МАЗ-303E10 запас ходу близько 300 кілометрів. Невже він доїхав до Гродно з Мінська своїм ходом і залишався ще запас?

– Абсолютно вірно. Ми виїхали з Мінська, коли заряд батареї становив 95%, а коли доїхали до Гродно, комп’ютер показував ще 28% запас ходу, — пояснив головний інженер «Автобусного парку» Карпук Олександр Миколайович.

— Яке ставлення у «Автобусному парку» до новинки?

— Казкове, за його кермом, як у комп’ютерній грі, тиснеш на педаль газу і він одразу відгукується. Їде м’яко, плавно, без ривків. За електробусами майбутнє. Сподіваємося, що незабаром наш автопарк поповниться подібною технікою.

Першим водієм електробуса міським маршрутом став Олексій. Він не знає, чому вибрали саме його, але дуже задоволений можливістю проїхати першим. Олексій вже 3 роки працює водієм автобуса, а водійський стаж має 7 років.

— Ще ніколи не їздив електромобілями, а тут одразу електробус. Поки що враження відмінні. Сподіваюся, пасажирам сподобається, — каже чоловік.
Схоже, перші пасажири навіть не зрозуміли, що перед ними зовсім новий вид транспорту. Не звертали уваги на тишу під час руху та взагалі незвичайний дизайн. Пасажири сказали, що з незвичайної — лише кульки на даху.

 — Він тихий, а розгін у нього динамічний, зненацька, — поділилася враженнями дівчина-пасажир. — Динаміка електробуса більше нагадує тролейбус, але тут нема клацань рогами по лінії. Звичайно, приємно, що все новеньке.