МАЗ-65012К – газовий самоскид

07.04.2021

У столиці Узбекистану в Ташкенті відкрилася велика промислова виставка “ІННОПРОМ”. Серед її учасників також представлена автотехніка ВАТ “МАЗ” – керуюча компанія холдингу “БЄЛАВТОМАЗ”.

З метою ознайомлення зарубіжних представників із модельним рядом своєї продукції мінчани на цьому міжнародному форумі представляють декілька автотранспортних засобів різного призначення. У тому числі й новинку – 3-осьовий самоскид МАЗ-65012К, який працює на газомоторному паливі (стислий газ). Цей автомобіль із вантажопідйомністю майже 18,5 тонн був спеціально створений для узбецьких споживачів.

Декілька років тому в цій колишній республіці Радянського Союзу побувала офіційна делегація Мінського автозаводу. Представники Республіки Білорусь вивчили можливості місцевого автомобільного ринку та провели попередні переговори з керівництвом. В результаті було ухвалено попереднє рішення про постачання до цієї середньоазіатської країни автотранспортних засобів, що працюють на газовому паливі.

“В Узбекистані виготовляють власне газове обладнання і в цій країні набули поширення газові автомобілі виробників багатьох країн, а білоруських ще не було”, – зазначив начальник відділу спеціальних автомобілів ВАТ “МАЗ” – керуюча компанія холдингу “БЄЛАВТОМАЗ” Олег Бушуєв.

Продовженням переговорного процесу стала поїздка до цього регіону конструкторів столичного автозаводу, які зустрічалися з потенційними замовниками та виробниками спеціалізованого газового обладнання. Їх результатом стала домовленість про виготовлення автосамоскидів, призначених для перевезення сипких та будівельних вантажів, оснащених газовими балонами 1-го типу місцевого виробництва (умова замовника). На першу модель було розроблено та узгоджено технічні вимоги. З кількох попередніх варіантів вибрали той, який найбільше влаштував обидві сторони і найбільше підходить до умов експлуатації в Узбекистані. На початку 2020 року автозаводці розпочали розробку конструкторської документації на автотехніку, яка отримала індекс МАЗ-65012К. Складання даного екземпляра відбувалося протягом серпня-вересня в прискореному темпі (ще одна умова замовника). За основу взяли серійну вантажівку МАЗ-6501 з колісною формулою 6х4 з дизельним двигуном. Але внесли цілу низку доробок. У зв’язку з тим, що потрібно забезпечити великий запас ходу – 400 км і розмістити максимальну кількість газових балонів, довжину колісної бази шасі довелося збільшити. Додатково з’явилися установки дев’яти металевих балонів “made in Uzbekistan” загальним об’ємом 900 л, які компактно розташували за кабіною та в міжколісній базі з обох боків рами.

“Оскільки газовий самоскид буде експлуатуватися з підвищеними навантаженнями, ми допрацювали задні мости, посилили підвіску і змінили низку інших вузлів та агрегатів”, – пояснив Олег Миколайович.

На триосьовий самоскид встановили серійну 20-кубову платформу прямокутного типу із заднім розвантаженням та заднім бортом, сходи та козирок, що закриває газове обладнання.

Змінилася й кабіна. На МАЗ-6501 стоїть мала, а на МАЗ-65012К – велика від МАЗ-5440 зі спальним місцем.

Дизельне “серце” замінили на газове – 400-сильне Weichai WP12NG400E50 стандарту Євро-5.

Одночасно зібрали дві машини. Стільки зажадала узбецька сторона щодо сертифікаційних випробувань. У Мінську автомобілі обміряли та зважили. А потім відправили до Узбекистану.