МАЗ випустив 32-тонний автокран

20.10.2020

МАЗ випустив єдиний в своєму роді автокран вантажопідйомністю 32 тонни, якому, завдяки полегшеним конструкціям, не потрібно спеціальний дозвіл для їзди по звичайних дорогах. Сьогодні 20 листопада 2020 року першу спецмашину передали покупцеві – «Белоруснефть».

Новий автокран КС-5571BY-H-22 – перший у своєму роді. Розробникам вдалося полегшити шасі і знизити навантаження на осі, що дозволяє автомобілю вільно переміщатися без шкоди для дорожнього покриття. І на відміну від зарубіжних аналогів, йому не потрібен спеціальний дозвіл на дорогах загального користування.

Автокран зібраний на заводі «Могилевтрансмаш» і володіє одним з кращих шасі – МАЗ-6302С5-529-080 з колісною формулою 6х6. Повна маса автокрана становить 24 тонни. При цьому навантаження розподілено грамотно: на передню вісь – 9 тонн, на задній візок – 15.

Спецмашина може виконувати всі роботи, що вимагають підвищеної вантажопідйомності. Стріла “вилітає” максимум на 28 метрів зі швидкістю до 13,3 метрів в хвилину, а гранична висота підйому досягає 30,4 метра. Вантажопідйомність міді (на канатах) – 32 тонни.

«Певною мірою це білоруське ноу-хау – тільки конструкторам МАЗ вдалося створити полегшене шасі 6×6 і з’єднати його з надбудовою. Для організацій, які використовують автокрани, це прорив. Тепер вони зможуть економити час і гроші при експлуатації спецтехніки. У новинки величезний потенціал як усередині країни, так і за кордоном. І ми раді, що першим її отримав наш постійний партнер – компанія «Белоруснефть», де такий автокран особливо корисний », – зазначив начальник управління продажів спеціальної техніки і шасі ВАТ« МАЗ » Юрій Пивоваров.

Разом з 32-тонним «первістком» «Белоруснефть» передали ще один автокран, але вже меншою вантажопідйомністю – 25 тонн. Він також розроблений на Мінському автозаводі, а зібраний на площах філії в Могильові.
У «Белоруснефть» відзначають, що така техніка використовується для вантажно-розвантажувальних робіт для монтажу і демонтажу бурових установок, а також застосовується для будівництва нафтопроводів. Нагадаємо, компанія «Белоруснефть» – генеральний підрядник будівництва магістрального нафтопроводу Гомель-Горки. Він з’єднає південну і північну гілки білоруської нафтотранспортної системи, зв’яже нафтопереробні заводи в Мозирі та Новополоцьку.

Новий 32-тонний автокран може бути затребуваний в інших країнах. Зокрема, на нього очікується попит в Украні.